• 001
  • 002
  • 003
  • 004

TÜRKİYE YAP-İŞLET PROJESİ: İZMİR DOĞAL GAZ KOMBİNE ÇEVRİM ELEKTRİK SANTRALİ

İŞVEREN

İzmir Elektrik Üretim Ltd.

MÜTEAHHİT

Bechtel & ENKA İş Ortaklığı (%50)

SEKTÖR

Elektrik Santrali Projeleri

KONUM

İzmir, Türkiye

KONTRAT KAPSAMINDAKİ İŞLER

Tasarım, Tasarım ve Mühendislik, Satınalma, İnşaat, Devreye Alma, İşletme

PROJE SÜRESİ

Ağustos 2000 – Mart 2003

Proje Tanımı

1997 yılında yapılan bir yap-işlet ihalesinin ardından, InterGen-ENKA ortaklığı nominal kapasitesi 1.600 MW olan Gebze Elektrik Santrali, nominal kapasitesi 820 MW olan Adapazarı Elektrik Santrali ve nominal kapasitesi 1.580 MW olan İzmir Elektrik Santralleri ihalelerini yap-işlet şeklinde kazanmıştır. Bu üç santral için ENKA ve Bechtel ortak girişimi anahtar teslimi şeklinde Mühendislik, Satın alma ve İnşaat işlerini üstlenmiştir.

Bu doğal gaz kombine çevrim elektrik santrallerindeki her bir enerji adasında iki adet gaz türbini/jeneratörü, iki adet ısı geri kazanımlı buhar jeneratörü ve bir buhar türbini/jeneratörü yer almaktadır. Gebze ve Adapazarı elektrik santrallerinde her bir ada için doğal çekişli kuru tip soğutma kuleleri hizmet verirken, İzmir tesisinde ise deniz suyunun soğutma aracı olarak kullanıldığı düşük profil çekişli ıslak tip kuleler inşa edilmiştir.

Gaz türbin jeneratörleri General Electric (ABD), buhar türbin jeneratörleri Alstom Power (Almanya), kapalı tip soğutma sistemi EGI (Macaristan), ısı geri kazanımlı buhar jeneratörleri CMI (Belçika), şalt istasyonları Siemens (Türkiye-Almanya), ana ve yardımcı trafoları Alstom (Türkiye), su arıtma tesisi Aquatech-ENKA Teknik (ABD-Türkiye), gaz RMS (Basınç Düşürme ve Ölçüm İstasyonu) sistemleri ENKA Teknik (Türkiye) ve Dağıtılmış Kontrol Sistemleri ise ABB-Bailey (ABD) tarafından temin edilmiştir.

İnşaat sürecinde farklı zamanlarda her üç santralde de 12.000 kadar işçi istihdam edilmiştir. Gebze ve Adapazarı elektrik santralleri 2002 yılında, İzmir elektrik santrali ise 2003 yılında tamamlanmıştır.

Ticari İşletme döneminde santrallerde muhtelif altyapı iyileştirmeleri gerçekleştirilmiş ve son teknoloji ürünü olan “Advanced Gas Path ve DLN2.6 +Upgrade” yatırımı yapılmıştır. Sektöre öncülük eden bu teknoloji yatırımı ile santrallerin performansı iyileştirilmiş, emisyon değerleri azaltılmış ve işletme esnekliği ve güvenilirliği geliştirilmiştir.

 Yıllık 32 milyar kW saatlik üretim kapasitesi ile Türkiye’nin toplam enerji tüketiminin %11’ini karşılayabilecek potansiyeldedir.

Ayrıca Factory Mutual (FM) Global, ENKA’nın katı risk azaltma ve engelleme programı sayesinde muhtemel zararları düşürmek için adanmışlığını göz önüne alarak he üç santrali de “Çok İyi Korumalı Riziko” statüsüne almıştır.

Galeri

İlgili Projeler

Kameno Fotovoltaik Enerji Santrali

Kameno Fotovoltaik Enerji Santrali

Bulgaria Devam Eden Enerji Santralleri
Dradenau Kombine Isı ve Enerji Santrali

Dradenau Kombine Isı ve Enerji Santrali

Almanya Devam Eden Enerji Santralleri
Hinkley Point C Nükleer Enerji Santrali Türbin Adası Boru Sistemlerinin Prefabrikasyonu ve Montajı

Hinkley Point C Nükleer Enerji Santrali Türbin Adası Boru...

Birleşik Krallık Devam Eden Enerji Santralleri
Misurata 650 MW Basit Çevrim Elektrik Santrali

Misurata 650 MW Basit Çevrim Elektrik Santrali

Devam Eden Enerji Santralleri Libya